Paul Cezanne´s biografi


Paul Cezanne föddes 1839 i den lilla staden Aix-en-Provence i Frankrike. Idag anses Cezanne vara fadern för den moderna konsten, ett post impressionistiskt geni.

Han växte upp i ett Ekonomiskt stabild hem då hans far var jobbade på en bank. Hans bästa ven som barn, Emile Zola, blev i sitt vuxna liv en författare. Under Cezannes uppväxt så blev han också intreserad av att skapa, men målande till skilnad från Zola. Det var något som Cezannes far inte tyckte om, men 1862 fick Cezanne efter många argument ett bidrag till redskap och studier.




Han började studera i Paris där Zola redan hade bosatt sig. Han började studera realismen och avundade konstnärer som Gustave Courbet och Edouard Manet. I början så använder han sig av väldigt mörka och dunkla miljöer. Men Cezanne Börjar sedan studera Pissaro, en impressionistisk konstnär. Pissaro gav Cezanne den vägledning som han behövde, Pissaro hjälpte Cezanne at växa upp och finna sig själv. I den processen så lärde sig Cezanne även de tekniker som Pissaro samt Monet och några andra konstnärer utvecklat för att fånga ljus i måleriet, den impressionistiska teknik för att måla utomhus och fånga intrycket något ger.

Under denna period, 1872-73, så ändrade Cezanne mycket av de färger och teknikerna han använde sig av, han började måla mycket mer ljusa färger, som applicerades direkt på duken. Han följde med det gänget av de stora impressionistiska konstänrer och ställde ut sina målningar tillsammans med dem.  Deras konst fick mycket kritik men mäst fick Cezannes, det var något som Cezanne hade svårt för och tappade långsamt kontakten med Pissaro och de andra impressionisterna, efter 1882 tappade han all kontakt med dem. 1886 bröt han all kontakt med Zola, hans äldsta vän, detta pga en novel som hon skrivit, där Cezanne menar att hon har gjort en parafras på hans misslyckande som impressionistiskt konstnär.

1886 dör även Cezanne´s far och han får ett stort arv, han är nu 47 år och kan äntligen försörja sig själv. Cezanne har bränt alla broar och isolerat sig själv. Men det är här som han bygger en bro för konsten, som går från 1800-talet till 1900-talet. Han försöker hitta en egen stil, han är missnöjd med det mesta han gör men är ännu mer missnöjd med impressionismen. Cezanne ansåg att impressionismen bara blivit en formel, om man studerar den teknik och färglära som Pissaro och Monet lärde ut så blir man en Impressionist, Cezanne ville hitta en ny, egen teknik för att ge tillbaka en sanning och originalitet till konsten.

Cezanne kände inte många och mindre visste om hans konst, men 1895 så ser Ambroise Vollard genialtieten i Cezannes konst och ställer ut den, Cezanne blir snabbt känd som en mästerlig målare. hans konst börjar ställas ut på riktiga galleri och utställningar, unga konstnärer pilgrimade till hans hem för att se hur han arbetar. När Cezanne dör 1906, 67 år, är han redan en legend i konst världen.




No comments:

Post a Comment