Cezanne´s Verk



Paul Cezanne influerades av impressionismen. Cezanne var dåtidensmoderna konstnär och blev gång på gång avisad av Salongerna, det var så han hittade samhörighet hos impressionisterna. Han räknas inte tekniskt in i kategorin ”impressionist”, men efter att ha umgåtts med exempelvis Monet och Camille Pissarro, såg man en förändring i hans tekniker och vidare palett.

Under tidigare delen av Cezannes liv, är konstverken mycket mörka och färglösa, men detta förändras och han utvecklas som konstnär på ett tydligt sätt. Han använde sig av tunga och klumpiga penseldrag och målade mest utifrån minne, inte utomhus som är en slags signatur för impressionister. Han börjar sakta men säkert använda sig av fler färger och använda sig av ljus, men man märker att tonen bakom målningarna är mörka. Cezannes fantastiska konstverk var mycket detaljerade, fast inte på ett realistiskt sätt och det ledde till att många av målningarna tog flera månader att avsluta, därför har man många där han inte hunnit bli klara.

Cezanne gillade även att måla med former. Han kunde använda sig av ett visst objekt men ändra formen för en mer sammansatt målning. Cezanne är känd för sina otroliga skisser som han förberett på dukarna, men även de där han målar rakt på duken.

Cezanne var en otrolig konstnär som fortfarande lyckas inspirera oss idag, men tyvärr var det aldrig någon som såg hans verk för vad de faktiskt var. Man har hittat dagböcker där han skrivit ner syftet till vissa av målningarna och det är ofta väldigt mörka förklaringar till varför han målade de specifika verken. Han var en skadad man med en otrolig talang som tog flera år att inse, dock var han inte där när man väl insåg det.

No comments:

Post a Comment