Hur Van Gogh har påverkat konsten



Vincent Van Gogh anses idag vara en av de mest inflytelserika och största konstnärerna i konsthistoria. Han har skapat vårt sätt att se på konst och skönhet, hans persona är det vi tänker på när vi hör ordet konstnär.  Han använder sin smärta och sitt liv för att skapa skönhet. något som ingen tidigare gjort. Han använder färg och ljus för att skapa mästerverk, han lyckas fånga känsla och världens råa skönhet på en tavla. Om man inte blir inspirerad av detta så vet jag inte vart man kan hitta inspiration.

Van Gogh dog för 125 år sedan och har aldrig slutat vara relevant. Han var del av den post impressionistiska rörelsen som skapade övergången mellan 1800-talets konst till 1900-talets nya konst med ismer som exempelvis kubismen. Hans teknik och stil samt hans liv och persona är det som fortfarande lever kvar idag. Det finns många som fortfarande använder hans tekniker, blandat med nya tekniker för att skapa konst,  som till exempel Stefan Duncan som tar mycket inspiration från Van Gogh och vill bli USA´s Van Gogh.




Vincent Van Gogh är inte bara relevant inom finkulturen, han var även med som en karaktär i ett avsnitt i den populära BBC serien "Doctor Who", som kortfattat handlar om att resa i tiden. I slutet av avsnittet så tar de med Van Gogh som under sitt liv inte fick någon uppskattning av sin konst, till en konst utställning med endast verk av honom. Ett mycket känslosamt och lärorikt avsnitt, där de korsar fin kultur och populärkultur. Ett bevis på att Van Gogh än idag inspirerar oss och aldrig slutat vara relevant.

Videoklipp på slut scenen.

No comments:

Post a Comment