Hur Cezanne har påverkat konsten



Paul Cezanne är en av de större impressionistiska konstnärerna. Han har både inspirerat andra och visat vägen för vart konsten är på väg. Man brukar säga att han bygger bron mellan 1800-tals och 1900-tals konst.

Cezanne har haft en enorm påverkan på konsten och hur man ser på konst och vad konst kan vara. Han ligger som grund för hela kubismen och är fader för den moderna konsten. något som även både Henri Matisse och Pablo Picasso har sagt, "He is the father of us all".

Han har både påverkat dessa stora konstnärer men han har även påverkat mycket av den kompositionen vi andvender oss av idag i film och foto. I en av hans mer kända verk "the card players" kan man se en komposition som används mycket i film, senast i "Grand Budapest Hotel" av Wes Anderson.

Cezanne är den moderna konstens fader, han har inspirerat många, inte bara målare, han inspirerar alla slags människor från hela världen. Det Cezanne, men även Van Gogh och Monet gör, är mer än att måla, de skapar ett universellt språk. De hittar mening och sanning, i de saker som de flesta av oss inte skulle ens stanna för att titta på.

No comments:

Post a Comment