Vincent Van Gogh´s biografi



Vincet Van Gogh föddes i Holland, Nederländerna 1853. Han växte upp i en religiös familj då han far var en pastor. Som barn var han fylld av känslor och hade mycket problem med sin självkänsla. Under sina första 27 år så var Van Gogh förvirrad, han trodde sig vilja vara en präst, men hade även haft flertal olika jobb och förhållanden, som alla slutat olyckligt. Efter att ha varit präst i en liten stad i Belgien bestämde han sig för att börja med konst,  han studerade att stanna i kvar i Belgien för att studera konst. Hans verk under den perioden är väldigt dunkla, med skarpt ljus, den mest kända av hans målningar under den perioden är "The Potato Eaters"(1885)


1886 flyttar Van Gogh till sin bro Théo i Paris som är chef över ett konst galleri. Van Gogh börjar studera hos Fernand Cormon där han möter impressionistiska målare som Monet, Pissaro och Jean Gaudin. Van Gogh studerar hur de använder sig av ljus och försöker imitera deras tekniker. När han misslyckas med det försöker han experimentera med egna tekniker och börjar få fram den stilen som han är så känd för idag.




1888 flyttar Van Gogh till en liten stad i Frankrike vid namn Arles, där han försöker skapa en konstskola och hoppas att hans vänner från Cormon´s skola vill följa med och hjälpa honom. Gaudin är den enda som följer med, det tar inte lång tid inan Gaudin börjar märka att Van Gogh inte är helt frisk, så han bestämmer sig för att bege sig iväg, när Van Gogh får reda på detta ska han ha jagat efter Gaudin med ett rakblad men råkade istället skära av en del av sitt öra.

Efter denna incident så pendlade Van Gogh mellan stadier av klarhet och sedan in i mörkret av sitt eget psyke. Han skickas in till ett asylum för Psykiskt sjuka och genomgår en behandling. Två år senare, 1890, så mår Van Gogh mycket bättre, han är släpps tillbaka in i samhället med uppvaktning av sin doktor.

Två månader senare dör Van Gogh av vad som tros är ett självmord. han blev endast 47 år gammal. Under sin korta karriär så har Van Gogh skapat några av de mest inflytelserika mästervärken i konst histora. Men under tiden han levde så levde han i fattigdom, han var överarbetat och undernärd. Han lyckades bara sälja en tavla under sitt liv.

No comments:

Post a Comment